Scholingsaanbod: Aan de slag met handschrift onderwijs
De zinvolheid van handschriftontwikkeling staat de laatste jaren ter discussie door de toenemende digitalisering in onderwijs en maatschappij. Het laptop- en tabletgebruik neemt toe in scholen. Uit onderzoek blijkt echter dat het schrijven met de hand een positieve invloed heeft op het leren van kinderen.
In deze scholing wordt, los van schrijfmethodes, de ontwikkelingslijn van het handschrift in het basisonderwijs behandeld. Daarbij wordt de vertaalslag gemaakt van recent wetenschappelijke onderzoek naar de dagelijkse onderwijspraktijk.
Doelgroep: leerkrachten basisonderwijs, intern begeleiders, ambulant begeleiders, consulenten passend onderwijs, onderwijsondersteuners.
Eindniveau deelnemer:
- Kent de wetenschappelijke achtergronden van schrijven met de pen in het licht van de toenemende digitalisering van het onderwijs.
- Kent de schrijfvoorwaarden en ontwikkelingslijn, vanaf groep 1, om te komen tot een leesbaar handschrift in voldoende tempo aan het eind van groep 8.
- Weet hoe tijdig gesignaleerd kan worden, wanneer de leerling van deze ontwikkelingslijn afwijkt, zowel op het gebied van motorische- als de taalkundige aspecten.
- Kan ondersteuningsbehoeften op het schrijfproces en schrijfproduct (een leesbaar handschrift) signaleren en analyseren en daarop oplossingsgericht arrangeren, waarbij de zelfsturing van de leerlingen door middel van effectieve feedback technieken gestimuleerd wordt.
- Kent de afwegingen die gemaakt worden of blok- of lopend schrift aangeleerd dient te worden en of en wanneer aanvullend typen geïndiceerd is.
- Kan onderscheid maken tussen schrijfmoeilijkheden die binnen het basisonderwijs aangepakt kunnen worden en de criteria die om onderzoek en interventie van een therapeut vragen en kan indien nodig verwijzen met een heldere hulpvraag.
Werkwijze:
Interactieve kennisoverdracht; de nieuwste inzichten vanuit de wetenschap vertaald naar de dagelijkse praktijk in de groep en voor extra ondersteuning. Vanuit praktijkvoorbeelden en eigen casuïstiek bespreken we handelingsgerichte aanpak in de dagelijkse praktijk.
Inhoud: drie bijeenkomsten van 4 uur (12 SBU)
Bijeenkomst 1:
- De kern van het handschrift onderwijs
- Leerlijn handschriftontwikkeling (bruikbaar naast elke schrijfmethode) op schrijfproduct en schrijfproces
- Taak- kind- omgevingsfactoren
- Motivatie en feedbackprincipes
Bijeenkomst 2:
- Signaleren en analyseren van schrijfmoeilijkheden
- Handelings- en oplossingsgerichte adviezen in de basisondersteuning voor de hele groep en voor extra ondersteuning in een kleine groep/ individueel
Bijeenkomst 3:
- Advies aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden
- Gebruik van hulpmiddelen
- Doorverwijzingsmogelijkheden en samenwerken met andere professionals
Deze scholing is inclusief het boek “Aan de slag met handschriftonderwijs” Overvelde & Nijhuis (in de reeks van uitgeverij BOOM, gepubliceerd juni 2019), waarvan de docenten mede-auteur zijn.
Differentiatiemogelijkheid tussen onderbouw en midden-bovenbouw (splitsen van deelnemers naar interessegebied is mogelijk).
Deze module is in te kopen als interne scholing op team niveau, voor scholen binnen één bestuur of binnen een samenwerkingsverband.
Kosten: op aanvraag
Docenten:
- Marie-Jose de Ridder, MA, docent Fontys OSO
- Annelies de Hoop, ergotherapeut en MEd, consulent passend onderwijs
Zie voor meer informatie over de docenten www.schrijvenNL.nl
Boek “Aan de slag met handschriftonderwijs”- Anneloes Overvelde, Ria Nijhuis-van der Sanden, juli 2019. Boom uitgevers Amsterdam; Medeauteur o.a. Annelies de Hoop, klik op link voor meer informatie
Voor vragen en info over dit scholingsaanbod mail naar: anneliesdehoop@datkanX11.nl